Visionaire Nederlandse zakenvrouw die een lans breekt voor mariene energie is finalist in de Europese Sustainable Energy Awards

Britta Schaffmeister is CEO van Dutch Marine Energy Center en een gepassioneerd pleitbezorger van mariene energie. Zij brengt innovatieve oplossingen voor mariene energie op de markt, trekt kapitaal aan en geeft vorm aan beleid.

[More about the EUSEW Awards]

“Ik wil ervoor zorgen dat water in 2030 een belangrijke hernieuwbare energiebron is, naast wind- en zonne-energie. Dat doe ik door samenwerking te creëren tussen overheden, bedrijven en technologieontwikkelaars, zodat we die nieuwe technologieën kunnen opschalen,” zegt Britta.

Onder leiding van Britta creëert Dutch Marine Energy Centre (DMEC), een non-profitorganisatie die zich richt op maritieme energieoplossingen, het nodige momentum om innovatieve technologie op de markt te krijgen. En aan het roer van DMEC, daar staan vrouwen. Britta richtte DMEC amper vijf jaar geleden op, maar intussen coördineert het centrum 7 internationale projecten, en werkt het samen met meer dan 125 technologiebedrijven en meer dan 85 internationale partners. De stichting heeft bovendien meer dan € 128 miljoen aan publieke en private investering kunnen bewerkstelligen voor de mariene energiesector. Britta is van mening dat deze impact mogelijk wordt gemaakt door publiek-private partnerschappen te stimuleren tussen universiteiten, bedrijven en overheden, en door programma’s voor onderzoek en ontwikkeling af te stemmen op de behoeften van de markt en de heersende maatschappelijke uitdagingen.

“Ik vind Britta uiterst inspirerend. Zij ziet een grote toekomst voor mariene energie. Ze probeert de markt in een stroomversnelling te krijgen door te werken aan beleid en innovatie, en door grote bedrijven klaar te stomen om nieuwe markten te zoeken,” zegt Britta’s collega bij DMEC, Business & Innovation Advisor Yuki Esser.
“Britta is echt gedreven in alles wat ze doet. Ze stuwt niet alleen DMEC voort, maar de hele sector, op een manier die niemand anders zou kunnen evenaren,” zegt Benjamin Lehner, Chief Technology Officer bij DMEC.

Het leek wel voorbestemd dat Britta een van de leidende figuren op het gebied van mariene energie zou worden. Liefde voor de oceaan en een passie voor duiken leidden haar naar een opleiding mariene biologie aan de universiteit. ​ Ze was vastbesloten om het duurzame gebruik van oceanen, zeeën en rivieren te promoten als een van de grootste, op dit moment onaangeboorde, potentiële bronnen van hernieuwbare energie. Ze heeft haar carrière gewijd aan mariene energie en de transitie naar schone energie.

Voor Britta is een divers en inclusief team van het grootste belang in een sector die nog steeds wordt gedomineerd door mannen. “We moeten ons allemaal achter de energietransitie scharen, en daarvoor hebben we alle geslachten nodig. Door meer vrouwen te betrekken, meer samenwerking te stimuleren en uit te leggen wat wij doen, hopen we meer vrouwen in de branche aan te kunnen trekken.” Britta geeft dan ook zelf het goede voorbeeld, met gendergelijkheid onder de werknemers van DMEC. Haar inspanningen om gendergelijkheid en gelijke kansen te bevorderen, werden erkend met een nominatie als een van de Top 100 Women in Social Enterprise, een lijst opgesteld door Euclid Network met de steun van de Europese Commissie.

DMEC creëerde een Marine Energy Community van technologieontwikkelaars, onderzoeks- en testfaciliteiten, bedrijven, investeerders en beleidsmakers, die samen als doel hebben om in 2025 genoeg mariene energieprojecten te hebben in Nederland om 30MW aan energie op te wekken. Dat zou 30% uitmaken van de doelstelling voor oceaanenergie die Europa zich voor 2025 heeft vooropgesteld in de EU-strategie voor hernieuwbare offshore-energie, en draagt bij aan het doel om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dergelijke acties komen voort uit de Europese Green Deal, en nog dringender uit het plan REPowerEU, dat de transitie naar schone energie moet versnellen en de Europese energieonafhankelijkheid moet verbeteren.

Vrouwen in energie: Het dichten van de genderkloof om de groene en digitale transitie te bevorderen 

Britta Schaffmeister is een van de drie finalisten die voor de European Sustainable Energy Awards 2022 zijn geselecteerd in de categorie Woman in Energy. De prijs eert vrouwen die de leiding nemen in projecten die, als ze worden gerepliceerd, de transitie naar schone energie in Europa helpen waar te maken. Er is bijzondere aandacht voor gendermainstreaming en het ondersteunen van gelijkheid en gelijke kansen in de energiesector. De andere finalisten zijn Andreia Carreiro en Apostolina Tsaltampasi.

Andreia is een Portugese academica met ruime ervaring in de ontwikkeling van innovatieve technologieën, oplossingen en overheidsbeleid rond duurzame energie. Apostolina is de Griekse voorzitter van de eerste vrouwelijke energiegemeenschap in Europa, en biedt een helpende hand voor vrouwelijke ondernemers die actief zijn in de groene energietransitie.

De European Sustainable Energy Awards richten de schijnwerpers op changemakers die zich inzetten voor de Europese energie- en klimaatdoelstellingen. 

De European Sustainable Energy Awards erkennen opmerkelijke individuen en projecten voor hun innovatie en inspanningen op het gebied van energie-efficiëntie en hernieuwbare energiebronnen. De prijzen worden in vier categorieën uitgereikt: Innovation, Local Energy Action, Woman in Energy, en Young Energy Trailblazer. De finalisten worden gekozen door een deskundige jury, uit een shortlist van de meest succesvolle projecten met het oog op schone, veilige en efficiënte energie van dit jaar. De winnaars worden gekozen door een online publieke stemming, die loopt van nu tot 18 september.

EUSEW 2022  

De European Sustainable Energy Week (EUSEW) gaat door van 26 tot 30 september 2022 onder het thema ‘Going green and digital for Europe’s energy transition’. EUSEW brengt duizenden belanghebbenden op het gebied van duurzame energie bij elkaar, zowel in Brussel als online, die met elkaar in gesprek gaan over de Europese ambities rond energie-onafhankelijkheid en klimaatdoelstellingen, aan de hand van het plan REPowerEU en de daarin vooropgestelde energiebesparing, gediversifieerde energievoorziening en versnelde uitrol van hernieuwbare energiebronnen. ​ ​ 

Deelnemers kunnen zich nu registreren om dit evenement op locatie of online bij te wonen. ​ 

Wie de finalisten van de EUSEW 2022 Awards wil interviewen of aanvullende media-informatie wenst, kan een e-mail sturen naar [email protected]