Project dat het hele oppervlak van een gebouw gebruikt om energie te oogsten wordt finalist in de European Sustainable Energy Awards
Innovatieve geveltechnologie van ENVISION wekt na renovatiewerken op alle beschikbare oppervlakken energie op. Met die technologie kunnen in heel Europa energiepositieve gebouwen worden gecreëerd.
Tot 100% van de benodigde energie in Europese gebouwen zou kunnen worden voorzien door deze nieuwe - en tot nu toe grotendeels ongebruikte - technologie in te zetten bij renovaties.
“We hebben een nieuw renovatieconcept ontwikkeld dat thermische en elektrische energie oogst via de hele gevel van het gebouw, inclusief de ramen,” aldus Nicole Meulendijks van TNO, coördinator voor het door de EU gefinancierde project ENVISION. “Er zijn heel wat mogelijke toepassingsgebieden voor deze technologie, en het is al in verschillende soorten gebouwen getest. Dankzij deze oplossingen kan een maximale hoeveelheid zonne-energie worden opgevangen, zonder afbreuk te doen aan de esthetische of functionele waarde van de gevel.”
De technologieën die voor dit project werd ontwikkeld, bieden fotovoltaïsche oplossingen voor daken, maar ook nieuwe thermische en elektrische energieoplossingen voor de gevel van het gebouw. De thermische oplossingen zijn erop gericht de nabij-infrarode (NIR) zonnestraling op te vangen, die ongeveer 50% van de zonne-energie uitmaakt. Omdat de technologie onzichtbaar is, kan de gevel van het gebouw in elke kleur worden afgewerkt - niet alleen het zwart waar we zo aan zijn gewend voor zonnepanelen.
“We willen dit soort technologie inzetten voor elk huis in heel Europa”, zegt Christian Eibl van NSG Pilkington, partner in ENVISION. De installatie is kostenefficiënt, met een terugverdientijd van minder dan 15 jaar, en zo eenvoudig dat het tijdens het renovatieproces minder dan 2 dagen in beslag neemt. Het systeem werd al geïnstalleerd op een aantal Europese proefsites waar heel verschillende klimaatomstandigheden heersen, waaronder in Nederland, Oostenrijk en Italië.
De voordelen voor bewoners en eigenaren zijn ook duidelijk. “Ik ben blij dat mijn huis energiepositief is: ik heb geen gas nodig en de energierekening bedraagt nul euro,” zegt huurder Renske Crone.
Renovatie is goed voor maar liefst 85% van de totale output van de Europese bouwsector. Er is dus een enorm potentieel om de door ons gebouwenbestand veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen terug te dringen met ENVISION. De aanpak van dit consortium van 13 partners uit 6 EU-landen richtte zich voor dit project op de hele waardeketen, van sociale woningen tot materiaalfabrikanten, die elk hun unieke kennis en sectoroverschrijdende ervaring konden bijdragen.
Gebouwen zijn de grootste energieverbruikers in de EU, goed voor ongeveer 40% van het energieverbruik en 36% van de uitstoot van broeikasgassen. Het is dan ook cruciaal voor de Europese energie- en klimaatdoelstellingen dat gebouwen gerenoveerd worden met het oog op energie-efficiëntie. Het project, dat wordt gefinancierd door het EU-programma Horizon 2020, is een reactie op de Europese doelstelling voor veilige, schone en efficiënte energie en de beoogde Renovatiegolf, die als doel heeft om de komende tien jaar minstens twee keer zo snel gebouwen te renoveren. Dergelijke acties komen voort uit de Europese Green Deal, en nog dringender uit het plan REPowerEU, dat de transitie naar schone energie moet versnellen en de Europese energieonafhankelijkheid moet verbeteren.
Door de EU gefinancierde projecten vestigen de aandacht op nieuwe ideeën
ENVISION is een van de drie finalisten die voor de European Sustainable Energy Awards 2022 zijn geselecteerd in de categorie Innovation. Deze award erkent lopende of onlangs voltooide, door de EU gefinancierde projecten die een origineel en innovatief pad uittekenen voor de transitie naar schone energie. De andere finalisten in de categorie Innovation zijn Beccs Stockholm en MUSE GRIDS.
Beccs Stockholm werkt aan een grootschalige BECCS-faciliteit (Bio-Energy Carbon Capture & Storage) in de bestaande warmte- en energiebiomassa-installatie van Exergi in de Zweedse hoofdstad Stockholm. MUSE GRIDS stimuleert het gebruik van hernieuwbare energiebronnen op lokaal niveau, door synergieën te creëren tussen verschillende energiesystemen en -netwerken om energiegemeenschappen te vormen.
De European Sustainable Energy Awards richten de schijnwerpers op changemakers die zich inzetten voor de Europese energie- en klimaatdoelstellingen.
De European Sustainable Energy Awards erkennen opmerkelijke individuen en projecten voor hun innovatie en inspanningen op het gebied van energie-efficiëntie en hernieuwbare energiebronnen. De prijzen worden in vier categorieën uitgereikt: Innovation, Local Energy Action, Woman in Energy, en Young Energy Trailblazer. De finalisten worden gekozen door een deskundige jury, uit een shortlist van de meest succesvolle projecten met het oog op schone, veilige en efficiënte energie van dit jaar. De winnaars worden gekozen door een online publieke stemming, die loopt van nu tot 18 september.
EUSEW 2022
De European Sustainable Energy Week (EUSEW) gaat door van 26 tot 30 september 2022 onder het thema ‘Going green and digital for Europe’s energy transition’. EUSEW brengt duizenden belanghebbenden op het gebied van duurzame energie bij elkaar, zowel in Brussel als online, die met elkaar in gesprek gaan over de Europese ambities rond energie-onafhankelijkheid en klimaatdoelstellingen, aan de hand van het plan REPowerEU en de daarin vooropgestelde energiebesparing, gediversifieerde energievoorziening en versnelde uitrol van hernieuwbare energiebronnen.
Deelnemers kunnen zich nu registreren om dit evenement op locatie of online bij te wonen.
Wie de finalisten van de EUSEW 2022 Awards wil interviewen of aanvullende media-informatie wenst, kan een e-mail sturen naar media@eusew.eu