Project dat gemeenschappen helpt energie te besparen met slimme technologie wint European Sustainable Energy Award
MUSE GRIDS kreeg de prijs van de Europese Commissie voor het bevorderen van energie-onafhankelijkheid in twee gemeenschappen - in Italië en België - die slecht verbonden zijn met het elektriciteitsnet. Dat deden ze door de productie en het gebruik van betaalbare hernieuwbare energie te optimaliseren.
[Maak kennis met de andere winnaars van de European Sustainable Energy Awards 2022]
Vandaag werd MUSE GRIDS in Brussel bekroond met een European Sustainable Energy Award 2022, en dat in de categorie Innovation. Deze award erkent lopende of onlangs voltooide, door de EU gefinancierde projecten die een origineel en innovatief pad uittekenen voor de transitie naar schone energie. De Eurocommissaris voor Energie, Kadri Simson, heeft de vier winnaars persoonlijk gefeliciteerd op de prijsuitreiking, die doorging op de eerste dag van de European Sustainable Energy week (EUSEW), het grootste jaarlijkse evenement dat gewijd is aan hernieuwbare energiebronnen en energie-efficiëntie in Europa.
MUSE GRIDS is een door de EU gefinancierd project dat energie-intensieve gemeentelijke diensten zoals water, elektriciteit, aardgas en verwarmings- en koelingsnetwerken integreert in een slim energiesysteem. Zo krijgt de gemeenschap meer controle over zijn energieverbruik, wordt er energie bespaard en kan duurzame energie lokaal en betaalbaar worden opgewekt en gebruikt. Op de twee demolocaties van het project - het op een heuvel gelegen Italiaanse stadje Osimo, en in het landelijke Oud-Heverlee - wordt nu aan tot 90% van de energiebehoefte voldaan met hernieuwbare energie die door de inwoners zelf wordt opgewekt, dankzij de optimalisatie van zowel verbruik als distributie.
‘MUSE GRIDS, valideert oplossingen voor het koolstofvrij maken van het lokale energiesysteem en zorgt daarbij voor een positieve impact op de gecentraliseerde energie-infrastructuur, op de lokale economie en de lokale sociale aspecten, en op de lokale luchtkwaliteit", zegt Fabiola Roccatagliata, projectcoördinator van MUSE GRIDS.
“We hebben een aantal innovatieve technologieën ingezet, zoals een buurtbatterij, slimme elektrische verwarming en vehicle-to-grid-laders voor elektrische auto’s”, aldus Matthijs Doclo, projectmanager bij ENGIE Laborolec. “De controller van MUSE GRIDS waakt over de productie en consumptie van de hele gemeenschap. Bij een overproductie wordt de auto opgeladen. Later op de avond stroomt die energie van de auto terug naar het huis, zodat de eigenaren die groene stroom kunnen gebruiken voor hun avondverbruik.”
Naast de twee fysieke demosites nemen internationaal nog vier virtuele demosites deel aan het project. Zo kan het team de resultaten in realtime opvolgen, met reële toepassingen en onder verschillende omstandigheden. Met dit soort tests kan het project de oplossingen beter afstemmen op de lokale behoeften, en zo een basis leggen voor een herhaalbare methodologie.
“In de loop van dit project hebben we beheer- en planningstools kunnen ontwikkelen die de gemeenschap helpen begrijpen hoe het energieverbruik kan worden geoptimaliseerd voor alle assets die met het slimme energiesysteem zijn verbonden”, voegt Fabiola Roccatagliata nog toe.
Het project, dat wordt gefinancierd onder het EU-programma Horizon 2020, kadert binnen de Europese doelstelling om tegen 2050 klimaatneutraal te worden. Dergelijke acties stroken met de Europese Green Dealen moeten op kortere termijn de transitie naar schone energie versnellen en de Europese energieonafhankelijkheid bespoedigen zoals vastgelegd in het REPowerEU-plan.
MUSE GRIDS was een van de drie finalisten op de shortlist van de European Sustainable Energy Awards 2022 in de categorie Innovatie. De andere finalisten in de categorie Innovatie zijn Beccs Stockholm en ENVISION.
Over de European Sustainable Energy Awards
De European Sustainable Energy Awards erkennen opmerkelijke individuen en projecten voor hun innovatie en inspanningen op het gebied van energie-efficiëntie en hernieuwbare energiebronnen. De awards worden uitgereikt na een publieke stemming in vier categorieën: Innovation, Local Energy Action, Woman in Energy en Young Energy Trailblazer. De finalisten worden gekozen door een deskundige jury, uit een shortlist van de meest succesvolle projecten van het jaar met het oog op schone, veilige en efficiënte energie.
Maak kennis met de andere winnaars van de European Sustainable Energy Awards 2022
EUSEW 2022
De European Sustainable Energy Week (EUSEW) vindt plaats van 26 tot 30 september 2022 onder het thema ‘Going green and digital for Europe’s energy transition’. EUSEW brengt duizenden belanghebbenden op het gebied van duurzame energie bij elkaar, zowel in Brussel als online, om met elkaar in gesprek te treden over de Europese ambities rond energie-onafhankelijkheid en klimaatdoelstellingen, aan de hand van het plan REPowerEU en de daarin vooropgestelde energiebesparing, gediversifieerde energievoorziening en versnelde uitrol van hernieuwbare energiebronnen.
Er is nog tijd om EUSEW 2022 bij te wonen. Media en deelnemers hebben tot 30 september online toegang tot het evenement.
Wie finalisten van de European Sustainable Energy Awards 2022 wil interviewen of bijkomende media-informatie wenst, kan een e-mail sturen naar media@eusew.eu