Ενεργειακή κοινότητα στην Κρήτη που στοχεύει στην παροχή δωρεάν ηλεκτρισμού σε όλους που είναι τελικοί υποψήφιoι για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας

Το πρώτο σύστημα καταμέτρησης καθαρής ενέργειας από την Ενεργειακή Κοινότητα Μινώα, το οποίο έχει ως στόχο να προμηθεύσει με ενέργεια 100 νοικοκυριά εκτοπισμένων σεισμοπλήκτων χαμηλού εισοδήματος, αποτελεί πρότυπο παράδειγμα για λήψη πρωτοβουλιών γύρω από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από τους πολίτες.

[More about the EUSEW Awards]

Περισσότερα από 100 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας της Κρήτης θα έχουν δωρεάν ηλεκτρισμό για τα επόμενα 25 χρόνια, χάρη σε μια φωτοβολταϊκή μονάδα με παραγωγή 405 kWp που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία. Το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται και υλοποιείται σε ποσοστό 100% από μέλη της Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας, βασίζεται στον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό. Αυτή η προσέγγιση δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αντισταθμίζουν την ετήσιά τους κατανάλωση ρεύματος με ηλιακή ενέργεια που παράγεται οπουδήποτε στο έδαφος του νησιού.

«Θέλαμε να πάρουμε την ενεργειακή μετάβαση της Κρήτης στα χέρια μας. Ξεκινήσαμε με αυτό το μικρής κλίμακας και ρεαλιστικό έργο ώστε να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία, λαμβάνοντας επίσης υπόψη το γεγονός ότι οι καταναλωτές ενέργειας βρίσκονται αυτή τη στιγμή αντιμέτωποι με πολύ υψηλές τιμές. Με αυτό το έργο μπορούμε να παρέχουμε στα μέλη μας δωρεάν ηλεκτρισμό», όπως αναφέρει ο Δημήτρης Κατσαπρακάκης της Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας.

«Η Κρήτη έχει την τύχη να διαθέτει πληθώρα πηγών ανανεώσιμης ενέργειας και θα θέλαμε να επωφεληθούμε από αυτές τις δυνατότητες, όχι μόνο για να υπηρετήσουμε την ενεργειακή μετάβαση αλλά και για να κινητοποιήσουμε και τους πολίτες σε αυτή τη διαδικασία», προσθέτει ο Πρόεδρος της Κοινότητας, Χαράλαμπος Γιαννόπουλος.

Το 2021, ένας σεισμός στην περιοχή ανάγκασε το 20% των κατοίκων να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Μαζί με την περιφερειακή αρχή, η Ενεργειακή Κοινότητα Μινώα σκοπεύει να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες περίπου 100 νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος, τα οποία αφορούν σε περισσότερους από 200 εκτοπισμένους σεισμόπληκτους. Το πρώτο αυτό έργο έχει δείξει ότι το συγκεκριμένο μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί και αλλού, ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα.

«Χρησιμοποιώντας την εμπειρία μας, καταφέραμε να παρέχουμε σημαντική βοήθεια και σε διάφορα άλλα νησιά σχετικά με το πώς μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους ενεργειακές κοινότητες. Πιστεύουμε ότι κάθε ελληνικό νησί θα έπρεπε να έχει τη δική του ενεργειακή κοινότητα. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να υλοποιηθεί η ενεργειακή μετάβαση», εξηγεί ο Δημήτρης Κατσαπρακάκης.

Αφότου υλοποιήθηκε το πρώτο έργο της κοινότητας, η φήμη της Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας εξαπλώθηκε με αποτέλεσμα να υπερβαίνει σήμερα τα 400 μέλη, στα οποία συγκαταλέγονται όχι μόνο νοικοκυριά και ιδιώτες αλλά και δημόσιες αρχές, συνεταιρισμοί, ενώσεις και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη δημόσια πρόσκληση της κοινότητας, «είναι όλοι οι πολίτες ευπρόσδεκτοι για την κοινή προσπάθεια». Η κοινότητα έχει επίσης παρουσιαστεί ως παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής από το έργο CLEAN της πρωτοβουλίας Interreg Europe και από το European CitizenEnergy Academy (EUCENA).

Τα μέλη νιώθουν περήφανα για τον τρόπο με τον οποίο διοικείται η ενεργειακή τους κοινότητα. Έχοντας την έννοια της «ενεργειακής δημοκρατίας» στον πυρήνα του έργου, όλες οι στρατηγικές αποφάσεις λαμβάνονται από τη Γενική Συνέλευση. Στόχος είναι να αποτελεί η κοινωνία το βασικό παίκτη, ώστε η κοινωνική δικαιοσύνη να παραμένει στην καρδιά του έργου, ανεξαρτήτως των παραγόντων που το κινητοποιούν, είτε πρόκειται για μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, είτε για περιβαλλοντικές ανησυχίες ή οικονομικά πλεονεκτήματα.

Παρέχοντας δωρεάν ηλεκτρισμό σε κατοίκους της περιοχής, η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα συνεισφέρει στη δέσμη μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους και στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η υλοποίηση ενεργειακών έργων με πρωτοβουλία των πολιτών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων είναι εξαιρετικά σημαντική στο πλαίσιο της οδηγίας της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συνιστούν επίσης στήριξη του σχεδίου REPowerEU για την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια και την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης.

Παγκόσμια αλλαγή μέσω τοπικών δράσεων

Η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα είναι ένας από τους τρεις τελικούς υποψηφίους για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας 2022 στην κατηγορία Τοπική Δράση για την Ενέργεια. Το βραβείο αποτελεί αναγνώριση μιας δράσης στον τομέα της βιώσιμης ενέργειας, η οποία έχει υλοποιηθεί από ομάδα πολιτών ή καταναλωτών και συμβάλλει στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια σε επίπεδο τοπικό ή κοινότητας. Οι άλλοι δύο τελικοί υποψήφιοι στην κατηγορία Τοπική Δράση για την Ενέργεια είναι τα έργα C-Track 50 και ComAct.

Το C-Track 50 είναι έργο που έχει υποστηρίξει τις τοπικές αρχές μέσω ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την ενέργεια και το κλίμα σε 11 ευρωπαϊκές χώρες. Το ComAct βοηθά νοικοκυριά να απαλλαγούν από την ενεργειακή φτώχεια μέσω ουσιαστικών βελτιώσεων της ενεργειακής αποδοτικότητας σε κτίρια κατοικιών στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΕΕ), καθώς και στην περιοχή των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών (ΚΑΚ).

Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας τιμούν όσους προχωρούν με τόλμη στην αλλαγή και προάγουν ενεργά τους στόχους για την ενέργεια και το κλίμα ​ ​ ​

Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας αναγνωρίζουν τη σημασία εξεχόντων ανθρώπων και έργων για την καινοτομία και τις προσπάθειες στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας και των ανανεώσιμων πηγών. Τα βραβεία θα απονεμηθούν σε τέσσερις κατηγορίες: Καινοτομία, Τοπική Δράση για την Ενέργεια, Γυναίκα στην Ενέργεια και Νέος Πρωτοπόρος στην Ενέργεια. Οι τελικοί υποψήφιοι επιλέγονται από υψηλού επιπέδου κριτική επιτροπή ενός καταλόγου τελικής επιλογής με τα πιο επιτυχημένα έργα και δράσεις της χρονιάς για καθαρή, ασφαλή και αποδοτική ενέργεια. Οι νικητές θα προκύψουν βάσει διαδικτυακής δημόσιας ψηφοφορίας, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 18 Σεπτεμβρίου. ​ ​ 

EUSEW 2022

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας (EUSEW) θα διεξαχθεί από τις 26 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 με θέμα «Η πράσινη και ψηφιακή διάσταση της ενεργειακής μετάβασης της Ευρώπης». Η EUSEW θα συγκεντρώσει χιλιάδες ενδιαφερόμενους από τον τομέα της βιώσιμης ενέργειας τόσο στις Βρυξέλλες όσο και διαδικτυακά, ώστε να συζητήσουν τις φιλοδοξίες της Ευρώπης όσον αφορά την ενεργειακή ανεξαρτησία και τους στόχους της για το κλίμα μέσω των μέτρων του σχεδίου ​ REPowerEU  για εξοικονόμηση ενέργειας, διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και ταχύτερη εφαρμογή των ανανεώσιμων πηγών. ​ ​ ​ ​ 

Οι εγγραφές για επιτόπου και διαδικτυακή συμμετοχή είναι ανοιχτές. ​ ​ 

Για αιτήματα συνέντευξης με τους τελικούς υποψηφίους των βραβείων EUSEW 2022 ή επιπλέον πληροφορίες για τα μέσα ενημέρωσης, παρακαλώ επικοινωνήστε μέσω της διεύθυνσης[email protected] ​ ​